Egen Sushi
EN NY TRADITION?
Alla känner vi till ”Tacofredag” som blivit en del av vår vardag. Vad sägs om att lägga till ”Sushisöndag” i planeringen?
För vad passar bättre än att avsluta helgen med ett familjeprojekt som är gott, nyttigt samt väldigt uppskattat även av den yngre generationen?
Vi tycker det är dags att hemmagjord sushi blir folkligt i stugorna.
Gå ut och äta i all ära men då missar man allt experimenterande med traditionella men även ”udda” ingredienser som man kan prova hemma.
Tänk utanför boxen och helt plötsligt har du gjort dig en ny egen favorit maki eller nigiri!
Möjligheterna är oändliga!
Ingredienser till 1 sats
(16 maki & 12 nigiri)
Använd Japanskt sushiris eller rundkornigt.
4dl ris – 4msk risvinäger – 4tsk socker – salt.
Fixa riset:
- Skölj riset noga i kallt vatten fyra ggr, mellan varje gång låt det stå 5min i kallt vatten.
- När det är klart tillsätt 4dl vatten och låt koka under lock i 15min.
- Ta av och låt svalna i 10min.
- Lägg över i en bunke och blanda ner risvinäger, socker och en nypa salt och lägg en fuktig handduk över.
Göra Maki:
- Rulla ut bambumattan och lägg noriarket ovanpå med blanka sidan neråt.
- Fördela riset över noriarket utan att platta till det, lämna 3cm i överkant.
- Lägg valfri fyllning i ena kanten och ta hjälp av mattan och rulla ihop.
- Se till så det blir packat från början.
- Pensla de 3cm med vatten innan du rullar ihop helt så det klibbar samman.
- Sedan skär du försiktigt med vass kniv i den tjocklek du önskar, tryck ej med kniven (rek 3cm tjocka).
- Volia! Färdigt att börja njuta av dina egengjorda makirullar ? Ca 8st per gång.
Göra Nigiri:
- Blöt händerna i kallt vatten.
- Ta upp en risboll ur bunken och forma som du vill ha den.
- Lägg därefter en bit fisk ovanpå och Voila!
- Din Nigiri är färdig att doppa i Soja med Wasabi om man gillar det eller äta som den är.